De geschiedenis van H.G.V.

Een indrukwekkende start

In 1875 richtten 13 mannen de Hengelosche Gymnastiek Vereeniging op onder het motto ‘Mens sana in corpore sano’, ofwel een gezonde geest in een gezond lichaam. In die tijd waren er nog geen verenigingen, H.G.V. was de eerste vereniging van heel Twente en de eerste tien jaar de enige vereniging in Hengelo. Gymnastiek was dé sport. Toen de eerste voetbalclub kwam, vierde H.G.V. haar 25-jarige jubileum al. In die eerste tijd was sporten alleen voor mannen. In 1895 werd de adspirantenafdeling opgericht, oftewel de jongens jeugd, met acht jongens. Pas tien jaar later mochten er vrouwen meedoen. De in 1909 opgerichte damesgymnastiekvereniging ‘Thusnelda’ sluit zich namelijk in 1910 bij H.G.V. aan met haar acht meisjes en in datzelfde jaar werd ook de damesafdeling opgericht. Bij de gymnastiek voor meisjes werd ook al heel vroeg dans gegeven, al is niet bekend wanneer. Pas in 1967 start de afdeling ‘gymnastiek voor iedereen’, bedoeld voor ouderen, de seniorenlessen dus. H.G.V. sportte de eerste tijd in een klein gymnastieklokaal op de plek waar nu onze bibliotheek is. In 1986 nam H.G.V. de gymnastiekvereniging Olympia over en in 2014 wordt de Rhönradafdeling van DEV Borne overgenomen.

Zo ging dat toen!

Een lange tijd ging een vrijwilliger voor de penningmeester langs de deuren om geld te innen en werd alles op papier bijgehouden. Dikke boekwerken met namenlijsten van oudleden waren er. Veel later werd de administratie gedigitaliseerd. Ons erelid Otto Nieborg heeft veel betekend in dit landelijke proces. Pas in 2006 kreeg H.G.V. een eigen website.

De sporten van H.G.V.

H.G.V. is wat wispelturig geweest met haar sporten in die 145 jaar. De dames- en jeugdafdelingen zijn meerdere malen tijdelijk gestopt. Een ander mooi voorbeeld is de ‘rhymtische gymnastiek’ die startte in 1923, al bijna een eeuw geleden! In 1950 werd de ritmische gymnastiek opnieuw gestart en in 2016 ook weer.
H.G.V. deed veel meer dan de gymsport. In 1920 startten de buitensporten atletiek en korfbal. Op gebied van atletiek heeft H.G.V. heel goede resultaten behaald. De atletiek takte in 1945 af in de huidige vereniging (Marathon) Pim Mullier, met goede atleten. Waar de korfbalafdeling is gebleven, is onduidelijk. In 1932 werd ook een handbalafdeling opgericht. In 1950 is de handbal zelfs naar de hoofdklasse gepromoveerd, maar in 1958 werd de afdeling handbal afgesplitst. De handbal gaat samen verder met Tubantia als de welbekende vereniging Donar.
In 1960 koopt H.G.V. als eerste vereniging in de regio een trampoline. Er worden twee jaren landelijke wedstrijden meegedaan. In 2012 start H.G.V. de sport trampolinespringen opnieuw. Eerst op een trampoline van de gemeente, in 2014 koopt H.G.V. haar eerste, nou ja eigenlijk dus tweede trampoline.
Het is onduidelijk wanneer de ouder- en kindgym, de zaalvoetbal en volleybal en de aeronetics zijn gestart, maar in ieder geval voor 2005. Vanaf 2008 starten de meeste huidige sporten, zoals het groepsspringen. In 2009 starten de groepen jazzdance waarmee dans voor jeugd (opnieuw) in het leven werd geblazen. In 2011 start de free-running en het jaar erop het trampolinespringen. In 2013 werden de breakdance, de moderne dans en de skatehockey geïntroduceerd. In 2014 start de gym+, voor het eerst een aangepaste sport, en wordt gestart met het Nijntje Beweegdiploma programma van de KNGU. Ook de overname van het Rhönradturnen vond toen plaats. In 2015 worden de sporten aerial silk (klimdoekturnen) en acrobatiek in een combinatie opgestart. Voor het Sportspektakel, de jubileumshow, wordt het demoteam gestart, een les waarin sporters van verschillende disciplines samen optredens voorbereiden. In 2016 wordt de Airtrack aangeschaft en als sport geïntroduceerd. Ook start dan de ritmische gymnastiek (opnieuw) en daarmee heeft H.G.V. als enige vereniging van Nederland alle gymnastische sporten in huis. 2017 start de spelles, later apenkooiles genoemd. In 2018 wordt een speelse gymnastiekles gestart voor volwassenen.

Vrijwilligers: de fundering van de vereniging

Behalve bestuursleden had H.G.V. vroeger ook nog een directeur. Tot 1932 waren de directeur en technische commissies geen onderdeel van het bestuur. Toen H.G.V. 47 jaar oud was, werd oudtrainer en -voorzitter Visser het eerste erelid. Pas 46 jaar later kwam een tweede erelid. In totaal zijn er dertien, waarvan er nog zes in leven. Zo ook Manny Nieborg en Gerrit van Veelen, onze vorige secretaris en penningmeester. Er zijn ook een tijd leden van verdienste benoemd, acht in totaal. In 1958 is een jeugdraad geïnstalleerd. Die moet ook ergens weer zijn gestopt, want in 2007 is de huidige jeugdcommissie pas opgestart. In 2004 overleed de penningmeester Arjan Munneke op veel te jonge leeftijd van 27 jaar aan kanker. Hij was zeer betrokken bij H.G.V., het raakte de vereniging dan ook diep. Arjan liet geld na voor H.G.V., waarvan een jeugdfeest is georganiseerd.
In 2011 wordt er een bijna volledig nieuw bestuur aangesteld. Dat bestuur heeft in een korte tijd veel vernieuwd. In 2012 start onze PR-commissie en er ontstaan steeds meer commissies en werkgroepen, voor bijvoorbeeld de sportshow, de kampen en de teamscholingen die we inspiratiedagen noemen.

De oorlog

De tweede wereldoorlog heeft veel schade toegebracht aan H.G.V. Negen leden moesten in militaire dienst, de voorzitter stopte, de dans- en jeugdlessen werden verboden, het 65-jarig jubileum is niet gevierd en toen ook nog de directeur, na 18 jaar dienst, overleed bij een bombardement. Tegen het einde van de oorlog werd een avondklok van 20.00 uur ingesteld en werd turnen daarmee onmogelijk gemaakt. Er vielen ook onder de leden doden bij bomaanvallen. Net na de bevrijding overleed Wim Meijer, voorzitter van H.G.V. en voorzitter van de Twentse Turn Kring. Wim Meijer was de vader van ons erelid en nog elk jaar jurylid Wim Meijer.

Show

H.G.V. organiseert al sinds 1880 elk jaar een uitvoering , met een gat van 1968 tot 2015. Jubilea werden groot gevierd. Vrijwel altijd met shows, maar er werden ook nachtwandelingen, fakkeloptochten en feesten georganiseerd. De shows waren vroeger alleen voor de volwassenen. In 2015 werd voor het eerst een Sportspektakel georganiseerd: een jubileumuitvoering in het theater. In 2013 en 2014 werden jaarlijkse dansuitvoeringen georganiseerd en sinds 2016 is er een jaarlijkse sportshow voor alle sporten.

Speciale gelegenheden

Er is in 1935 een clublied geschreven. In 2020 weer een. De onderlinge wedstrijden, de clubkampioenschappen dus, worden al sinds 1926 georganiseerd. In 1932 mochten turners luchtschip ‘Graf Zeppelin’ assistentie verlenen bij de landing. In 1948, vlak na de oorlog, won H.G.V. de tweede prijs met… een praalwagen! Ze liep namelijk mee in de optocht voor het 50-jarige jubileum van koningin Wilhelmina. Het jaar erop opende H.G.V. de stoet ter opening van het Stadion Veldwijk, wat nu het FBK stadion heet. En in 1963 bouwden zij opnieuw een praalwagen, voor de opening van het stadhuis. Op die praalwagen stond overigens een brug met ongelijke liggers en de grote trampoline waar gedurende de optocht aan werd geturnd (Video). Leny Munneke en Wim Meijer maakten deel uit van de turners. Vanaf 2012 verandert er veel: er worden veel activiteiten georganiseerd: de kleuterclubkampioenschappen, sportinstuiven, open trainingen in de IISPA turnhal, de free-running jam en de sponsorloop. H.G.V. schuift aan bij evenementen als Koningsdag, de buitenspeeldag, het open podium van de Schouwburg en de Wereldgymnaestrada. Ook geeft H.G.V. clinics op basisscholen. In 2017 wordt een aanhanger aangeschaft waarin toestellen naar evenementen worden gereden.

Samenwerkingen

H.G.V. werkte al in 1881 samen in het Nederlandse Gymnastiek Verbond, nu de KNGU. Met veel andere verenigingen organiseerde H.G.V. wedstrijden en later activiteiten, veelal met verenigingen van de Twentse Turn Kring, die tegenwoordig ook onderdeel is van de KNGU. In 2016 werd H.G.V. de vaste gastheer van het Gym- en Dansgala District Oost-Nederland, dat nu Your Stage Oost heet. Vanaf 2014 maakt H.G.V. sponsordeals op de Slingerbeurs. Mede daardoor komen er steeds meer samenwerkingen met andere instellingen in Hengelo. In 2016 organiseert H.G.V. voor het eerst het ouder- en kindgymfeest voor andere verenigingen die ouder- en kindgym aanbieden en organiseert H.G.V. het Sportfestival voor alle sportverenigingen van Hengelo. H.G.V. geeft sindsdien ook structureel les voor een andere instantie: een gymles met het Beweegdiploma programma voor kinderopvang Smallsteps. In 2018 introduceert H.G.V. het schoolsporttoernooi Apenkooi toernooi voor jeugd en tevens een landelijk Apenkooi toernooi voor volwassenen.

Open Whatsapp
1
💬 Heb je hulp nodig?
Scan de code
👋 Welkom bij HGV Hengelo!

Leuk dat je ons hebt gevonden! Heb je vragen of hulp nodig? 🤔

Voor snel antwoord, app ons op 📲
06-43118346.
Voor e-mails, stuur naar ✉️ secretariaat@hgvhengelo.nl.
Volg ons voor updates op 📷 Instagram, 📘 Facebook, en 🎥 TikTok.
We zijn hier om je te helpen en kijken ernaar uit je te verwelkomen in onze lessen! 😊🏋️‍♀️🎉